Praktische Informatie

Praktische informatie lezen voor je op reis gaat is altijd slim om te doen. Ieder land heeft namelijk haar eigen cultuur, wat erin resulteert dat de gebruiken per land verschillend zijn. Waar het in Nederland heel normaal is om drie kussen te geven bij een begroeting, is het in andere landen juist gek als je dit doet. Als toerist kan je dan ook raar worden aangekeken wanneer je je op een manier gedraagt die voor jou heel normaal is, maar in het desbetreffende vakantieland als ongepast wordt gezien. Om je hiervoor te behoeden, staat hieronder wat praktische informatie zodat je weet hoe je je als toerist het beste kan gedragen op de Kaaimaneilanden. Natuurlijk is het wel zo dat je dit het allerbest ontdekt op de eilanden zelf, dus neem deze tips mee en ga lekker op ontdekkingstocht!

Taal

De voertaal op de Kaaimaneilanden is Engels, maar er wordt ook Spaans gesproken.

Geld

De KYD (Kaaimaneilandse dollar) is het officiële betaalmiddel op de eilanden, maar de Amerikaanse dollar wordt ook bijna overal geaccepteerd.

Gebruiken

Omdat de Kaaimaneilanden een Britse kroonkolonie zijn, hebben ze een aantal gebruiken overgenomen. De Britse beleefdheid en behoefte aan de juiste etiquette is ook op de Kaaimaneilanden aanwezig. Samen met het hoge aantal religieuze mensen zorgt dit voor een conservatieve houding, nog een stuk conservatiever dan in Engeland. In tegenstelling tot in Engeland is homoseksualiteit op de Kaaimaneilanden nog minder geaccepteerd, openlijke uitingen van affectie tussen twee mannen of vrouwen kunnen hier als beledigend ervaren worden. Het is dus belangrijk hier rekening mee te houden.

Verder wordt er veel waarde gehecht aan beleefd begroeten en bedanken van bijvoorbeeld service medewerkers (en andere mensen op de eilanden). Wanneer je iemand begroet is het belangrijk dat je de oudste persoon als eerste begroet, en dat je rekening houdt met iemands ‘personal space’. Iemand zoenen of een knuffel geven bij een eerste ontmoeting wordt zelden gedaan, dat doen de inwoners eigenlijk alleen bij familie en vrienden. In plaats daarvan kan je het beste gewoon een hand geven. Wanneer je het over iemand hebt of iemand aan wil spreken, doe je dit met mr. of miss ervoor, en dan iemands voornaam.
Wat betreft strandkleding is het prima om gewoon een zwembroek, bikini of badpak te dragen. Topless zonnen is echter verboden.

Gezondheid

Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden aangeraden wanneer je naar de Kaaimaneilanden gaat. Raadpleeg voor het goede advies altijd je huisarts of de GGD!

Naast vaccinaties tegen deze ziekten is het nog verstandig om rekening te houden met het grote aantal muggen dat te vinden is op de Kaaimaneilanden. Deze kunnen ziektes als dengue, zika en/of chikungunya overbrengen. Ook hierin kan je huisarts of de GGD het beste advies geven over wat je hiertegen kunt doen.
Het is slim om insectenwerende middelen met DEET erin mee te nemen, diarreeremmers en ORS. Dat laatste kan helpen wanneer je uitgedroogd bent.
Verder is het aan te raden een goede reisverzekering met medische kosten af te sluiten. Mocht je dan op reis medische zorg nodig hebben, ben je in ieder geval goed verzekerd hiervoor.

Kaaimaneilanden.nl aanvaardt zelf geen aansprakelijkheid voor eventuele schade, die ontstaat als gevolg van dit gezondheidsadvies. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en maakt zelf de beslissing om wel of geen vaccinaties en/of reisverzekering te nemen. Nogmaals: raadpleeg voor het beste en meest up to date advies altijd je huisarts of de GGD!

Douane

Om de Kaaimaneilanden binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig. Afhankelijk van hoe lang je gaat kan het zijn dat je een visum aan moet schaffen. Het beste kun je bij de Britse ambassade navragen welke documenten je precies nodig hebt.
Wat betreft drugs hanteren de Kaaimaneilanden een streng beleid. Drugs zijn ten zeerste verboden, ook kleine hoeveelheden voor eigen gebruik. Let dus altijd goed op je koffer op het vliegveld en neem niks aan van onbekenden!

Voor meer praktische informatie en belangrijke richtlijnen, raadpleeg altijd de site van de Nederlandse overheid.

Agenda evenementen

  • 6 april
    Taste of Cayman
  • Mei
    Batabono
    Cayman Islands International Fishing Tournament
    Cayman Billfish Rundown
    Caymas Carnival
  • 15 & 17 juni
    Flowers Sea Swim
  • 15-17 november
    Pirates Week Festival