Staatsvorm op de Kaaimaneilanden

De staatsvorm op de Kaaimaneilanden is een Brits overzees territorium. Dit houdt in dat de Britse overheid officieel het gezag heeft over de Kaaimaneilanden, maar dat de eilanden op de kaart niet grenzen aan Engeland zelf.

Iedere vier jaar wordt er een wetgevende raad gekozen door de inwoners van de Kaaimaneilanden. Deze raad bestaat uit 21 man en beslist over binnenlandse zaken. 19 mensen worden gekozen door de inwoners, 2 andere leden worden gekozen door de gouverneur. Deze 2 leden mogen niet stemmen, maar hebben een adviserende rol.

Uit deze raad worden weer 7 mensen gekozen die het kabinet vormen, dat geleid wordt door de gouverneur. Deze gouverneur wordt aangewezen door de koningin van Engeland, Elizabeth II. De gouverneur heeft complete autoriteit.

Sinds 2000 zijn er twee officiële politieke partijen op de Kaaimaneilanden, namelijk de People’s Progressive Movement (PPM) en de Cayman Democratic Party (CDP). Zelf beschouwen ze elkaar als heel verschillend, maar in de praktijk zijn deze verschillen meer op persoonlijk dan op politiek vlak. Sinds de verkiezingen in 2017 vormen leden van beide partijen samen met drie onafhankelijke leden een coalitie in de regering, ondanks de rivaliteit die er al jaren tussen beide partijen heerst.

Belastingparadijs

De Kaaimaneilanden hebben meer geregistreerde bedrijven dan inwoners, ongeveer 65000. Ter vergelijking: het inwoneraantal ligt rond de 59000. Waarom is het zo aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen?

In veel landen, waaronder Nederland, moeten ondernemingen belasting betalen over hun winst. Deze belasting wordt vennootschapbelasting genoemd, en hoeft op de Kaaimaneilanden niet betaald te worden. Wanneer je als bedrijf een dochterbedrijf hier vestigt, kan je gebruik maken van de voordelen die dit met zich meebrengt. Vaak is het namelijk zo dat je niet alleen minder belasting hoeft te betalen, maar ook minder transparant hoeft te zijn over je activiteiten.

De Kaaimaneilanden zijn wel bezig met het veranderen van een aantal zaken, zodat het minder makkelijk wordt om belasting te ontwijken voor grote bedrijven.